Hur man sköter om sin häst

Hunden är människans bästa vän, heter det, men faktum är att hästen likaväl kan vara det. Att uppleva samhörigheten med en häst kan göra oerhört gott och precis som hundar och katter, fungerar även vissa hästar som terapidjur.

Att äga en häst kräver dock ännu mer plats, ekonomi och kunskap än att äga en hund eller katt.

Man har ett stort ansvar varje dag året runt och måste se till den hela tiden. Kan man inte vara på plats själv, måste man anlita någon som utför det åt en. Mycket av hantering och skötsel står dessutom i djurskyddslagen. Till andra saker att veta hör kunskap om utfodring, vaccinationer, träning, stall, hur den ska ledas och bindas samt om hovvård och skoning. Hästar är dessutom väldigt känsliga och känner av atmosfärer och attityder. De blir lätt skrämda och är vanedjur, så säkerheten är en viktig aspekt i skötsel av hästdjur.

Upprepa hälsokontrollen varje dag

En häst ska kontrolleras varje dag! Rutiner är viktiga även för hästen som är ett vanedjur. Om man upprepar rutinerna varje dag ser man om något behöver förändras eller om något i beteendet avviker från det normala. Kontrollen innebär att:

  • Titta på hästen i allmänhet för att se om den uppför sig annorlunda. Det kan yttra sig i förändrat beteende, humör eller kroppsspråk. Var på din vakt!
  • Kolla urin och avföring och se efter om den äter och dricker som vanligt.
  • Känn på hästen och kolla att den inte har sår, svullnader eller andra konstiga avvikelser. Ta temperaturen för att se att den inte har feber.

Så fort man misstänker något bör man kontakta veterinär så att skador och eventuella sjukdomar upptäcks i tid. Det är också viktigt att tänka efter om något har hänt som kan ha utlöst förändringen, t.ex. en ny granne i stallet, hård träning, lång transport eller eventuell smitta som går. Idag finns också forskning om hästars ansiktsuttryck som faktiskt kan ge tecken på smärta.

Typiska tecken på smärta är hudrynkor över ögonen, lätt bakåtvända öron, spänd ganasch och spända näsborrar samt annorlunda form på underläppen. Det kallas för ett “pain face”.

Rätt utfodring är A och O inom hästskötsel 

Ensilagebal på en äng

Att fodra din häst är en otroligt viktig del i hästhållningen. Först och främst måste du veta vad din häst behöver när till kommer till foder. Det kan handla om allt från hö till kraftfoder, och beroende på vad hästen används till är avgörande för hur mycket och vad du ska utfodra din häst med.

Dessutom är det viktigt att hästen har tillgång till salt. Att placera en saltsten i boxen är den vanligaste och mest uppskattade metoden, men saltet kan även tillsättas i samband med utfodringen.

Rykta hästen dagligen

Det är viktigt att du ryktar din häst dagligen. Många tror att ryktningen utförs för att hålla hästen ren från damm och smuts och till viss del stämmer detta. Att rykta innan varje ridtur är mycket viktigt för att smutsen inte ska ligger kvar och skava under sadel eller tränset. Men det många inte känner till är den att ryktning är viktig för hästens blodcirkulation.

Precis som när vi människor använder skrubborste i duschen för att avlägsna döda hudceller och få igång blodcirkulationen verkar ryktningen av hästen på samma vis. Genom att borsta med en ryktborste stimuleras hästens blodcirkulation och detta bidrar till positiva effekter för din häst.

Utöver god blodcirkulation bidrar även daglig ryktning till mer glansig pälsen och det är dessutom lättare för dig att upptäcka mindre sår och skavsår.

Glöm inte hovarna

Försummad hovskötsel är idag en av de vanligaste anledningarna till felaktiga benställningar och oregelbundna rörelser – men framförallt de vanligaste orsakerna till sjukliga förändringar i hovarna.

Du bör dagligen se efter din hästs hovhygien genom att kratsa och tömma dessa på jord, sten och annat som kan skada hoven. Dessutom bör en hovslagare verka eller sko hästen var 6:e till 8:e vecka.

Motionera din häst dagligen

Häst och ryttare på en äng

Det är viktigt för en häst att dagligen motioneras. Att låta hästen springa fritt i en hage är en bra motion, men det är även viktigt för hästen att motioneras av sin ryttare. Precis som vi människor behöver miljöombyten behöver även hästen stimuleras med nya miljöer.

Dagligmotion är även viktig för hästens mentala. Att stå för länge i en box kan skapa överskottsenergier som i sin tur kan leda till stress och beteendestörningar hos hästen.

Mocka och rengör boxen varje dag

Om du har din häst i en box nattetid är det viktigt att du mockar och rengör boxen varje dag. Beroende om du använder spån eller halm på boxgolvet ska dessa även bytas med jämna mellanrum så att hästen får en trivsam sovplats.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *