Travhästens betydelse

Spela på hästar

I Sverige är travsporten en viktig sport, likaså i Frankrike och USA, men finns även i andra länder som Tyskland, Belgien, Holland och Australien m.fl. Sammanlagt finns ca 33 banor runt om i Sverige och där körs det lopp i stort sett varje dag. Solvalla är förmodligen den största banan, men även Jägersro och Åbytravet är välbesökta.

När man tänker på trav, är det första som kommer upp förmodligen V75 – eller V65-loppen, men även lopp som Olympiatravet och Elitloppet finns bland de många tävlingar som anordnas.

Att spela på trav eller vadslagning på hästar är mycket stort i Sverige och har varit det sedan 1800-talet. Det är ATG som har monopol på spelen och via ombuden kan man gå in och satsa en slant varje dag om man så vill. Pengarna tar inte ATG ut i vinst, utan det går till travsporten som på så sätt kan utvecklas.

Man beräknar att det finns ca 19 000 travhästar i landet och många av dem är varm- eller kallblodiga hingstar och ston. I ungefär 90% av loppen som körs, är varmblod vanligast.

Det finns även nybörjartrav och trav för juniorer där ponnyhästar används. Även med dem kan man tävla på olika nivåer som Lilla Elitloppet och Svenska Mästerskapen.

Eftersom trav och hästsport har blivit så pass stort, avlas det nu fram hästar som är speciellt skapta för tävlingar och som har egenskaper som lämpar sig för detta område. Genom kunskap och genetisk forskning, kan numera avel bedrivas på ett kvalitativt sätt som gör att hoppförmåga, snabbhet och inlärning hos hästarna blir bättre och bättre.

Avelsmål

När man avlar på hästar, sätter avelsorganisationerna upp s.k avelsmål för en specifik ras. Där står bl.a vilka egenskaper som bör förbättras. T.ex inom travsport är det snabbhet. Dessutom ska stora raser även vara attraktiva på den internationella marknaden. När man sedan gör ett urval av hästar, ska dessa egenskaper bedömas av domare och sport – och avelsorganisationer. Man kan även testa hästar i bruksprov, tävlingar m.m. Det är en riktigt stor affärsverksamhet att föda upp tävlingshästar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *