Utfodring till tävlingshästar

När man tävlar med sin häst krävs att den får så bra mat och foder som möjligt. Man brukar ge hästar kraftfoder och grovfoder. Kraftfodret kan utgöra en viktig del när det gäller utfodringen av tävlingshästar. Man antar att de är mer prestationshöjande samtidigt som grovfodret inte innehåller lika mycket energi. Dock kan de ge olika besvär och man måste veta den exakta mängden samt hur det bör intas innan man ger sin häst kraftfoder.

Även dräktiga ston och växande unghästar behöver få i sig mer mineraler och vitaminer än vanligt.

Grovfoder och kraftfoder

Grovfoder är hö eller ensilage men även vanlig halm och bete hör till grovfoder eller vallfoder som man också säger. Gräs är som bekant det som hästar äter mest av.

Kraftfoder är ett komplement till grovfoder och innehåller mer fett, socker och protein. Det kan vara korn, majs eller havre. Tyvärr kan hästar bli överviktiga med för mycket kraftfoder. Till andra negativa aspekter hör även magsår och kolik samt beteendestörningar som fodret kan orsaka. Det skall alltså bara ges om det finns ett riktigt stort behov av det och om hästen tränar hårt. Kraftfoder finns fabrikstillverkat men kan också vara spannmål från livsmedelsindustrin som vetekli eller linfröpellets. Ibland kan också morötter ingå.

I annat fall ingår morötter, äpplen och betor i övrigt foder och fungerar mer som godis eller belöning till hästen. Äpplen ska dock inte ges för mycket av då det kan orsaka magproblem och ge framför allt inte dåliga äpplen.

Vatten är A och O

Hästar måste få i sig stora mängder vatten dagligen. Ungefär 5 liter/100 gram kroppsvikt vilket gör att en häst på ca 500 kg måste dricka 25 liter i vilotillstånd. Om den arbetar hårt eller vädret är varmt kan den dricka 60 liter om dagen. Den förlorar oerhört mycket vätska när den arbetar eller tränar så fyll på vattenhinken hela tiden. I annat fall presterar den sämre.

Salt

Utöver andra tillskott bör alla hästar få i sig salt med jämna mellanrum eftersom det inte finns mycket av det i det naturliga fodret.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *