Vanliga hästraser i Sverige

Det finns flera hästraser som används till travsporten och även allroundhästar som kan användas till lite av varje. Man brukar dela upp hästar efter blodtyper och det som då ofta läggs på minnet är varmblod och kallblod. Detta har inget med blodstemperatur att göra utan är bara ett sätt att dela upp raser och deras egenskaper. Kallblod är t.ex. mycket starka och uthålliga och har ofta hovskägg på benen. Förr i tiden användes dessa mest som arbetshästar. Varmblod i sin tur, är större med längre ben och ett elegant utseende och livligt temperament samtidigt som de är snabba.

Varmblod

Det finns ca 170 hästraser i världen som varierar ordentligt i storlek och utseende. Varmblodshästarna är störst i antal och används framför allt inom trav, hoppning, dressyr, fälttävlan och andra sporter. Vissa kommer från Sverige, andra från utlandet.

Fullblod

Engelska och arabiska fullblodshästar är väldigt uthålliga och används främst för galopp och distansridning eftersom de är extra starka och uthålliga. Quarterhästar syns ofta i USA i kappridningar och westernridning, som på rodeotävlingar.

Ponnyhästar

Till ponnytrav används främst islandshästarna som är den tredje största rasen i Sverige, samt den inhemska Gotlandsrussen som hålls i flockar på Gotland. Den förekommer i både ponnytrav och ridning.

Nordsvenska brukshästen och andra kallblod

Denna ras är ett kallblod och räknas som en medelstor brukshäst. Den är känd för att vara lugn och pålitlig och har fungerat som draghjälp i jordbruket. När tekniken sedan utvecklades behövdes den inte lika mycket och idag kan man se den i fälttävlan, dressyr och som ridskolehästar. Andra kallblodsraser är ardenner, islandshäst, clydesdale som ursprungligen kommer från Skottland samt dölehästen från Norge som även används i travsport.

Kaspisk häst

Den här hästrasen kommer ursprungligen från Iran och har importerats till en rad länder. Idag föds den även upp i Sverige och övriga Europa och det har blivit räddningen för dess överlevnad. I hemlandet har rasen nämligen hotats av krig, svält m.m.

Den kaspiska hästen är snäll och nyfiken samtidigt som den är mycket intelligent och kan därför användas inom många områden, bl.a. fälttävlan, hoppning, dressyr och galopp. Den är dessutom mycket elegant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *